Pierwszy tydzień sierpnia zakończył się dla nas zbiorem i przygotowaniem do przechowywania obfitych plonów naszego ogrodu. W ramach zajęć, z podziałem na zespoły zadaniowe, zbieraliśmy niezwykle aromatyczne zioła i dorodne warzywa, a także odchwaszczaliśmy i oczyszczaliśmy rabaty, zasilając zawartość kompostownika. Pośród zebranych ziół znalazły się: bazylia, estragon, mięta pieprzowa i ananasowa, ponadto zebraliśmy koperek, szpinak, cukinię, a nawet kilka dojrzewających w słońcu pomidorów. Wykopaliśmy też całe wiaderko ziemniaków. Jesteśmy zachwyceni owocami naszej ciężkiej, acz przyjemnej pracy w ogrodzie. W kolejnej części zajęć szykowaliśmy nasze bogate zbiory do przechowywania, w tym siekaliśmy koperek do zamrożenia i obrywaliśmy liście ziół z łodyg do suszenia, by następnie mogły w okresie zimowym wzbogacać smak i aromat Domowych obiadów przygotowywanych przez pracownię kulinarną. Chętnie też podzielimy się naszymi zbiorami z Państwem. Serdecznie zapraszamy!