Zdrowie na talerzu

 W okresie jesiennyzdjęcie(1)m, kiedy przeziębienie i grypa „czyhają na każdym rogu”, powinniśmy zadbać o to, żeby nasza dieta była bogata w mikroelementy, które działają wzmacniająco na organizm i pomagają w uchronieniu się przed chorobą. W ramach zajęć kulinarnych przygotowaliśmy dziś kapuśniak z kapusty kiszonej. Wywar do tej zupy powstał z marchwi, korzenia pietruszki, selera, pora i ziemniaków oraz przypraw: liścia laurowego i ziela angielskiego. Z informacji zebranych podczas zajęć, dowiedzieliśmy się, że im bardziej ukwaszona kapusta,  tym lepiej wzmocni naszą odporność i dobroczynnie wpłynie na nasze zdrowie w tej ponurej aurze. Kapusta kiszona to doskonałe źródło witamin (C,B,E,P, beta karoten), a także soli mineralnych, wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Warto też wspomnieć o dużej zawartości siarki, która korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.

„Moje osobiste wrażenie po skosztowaniu podstawowego składnika naszej zupy było takie, że zrobiłam kwaśną minę” – dodała jedna z uczestniczek zajęć. Miejmy nadzieję, że dzięki dobrze ukwaszonej kapuście nie damy się „złapać” jesiennemu przeziębieniu!

Skip to content