Kapusta znana była już w starożytności, na jej cześć stawiano nawet świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. Obecnie kapusta jest bardzo popularnym produktem w kuchni polskiej, przyrządzana jest np. w postaci faszerowanych liści kapusty, zwanych gołąbkami. Dziś w ramach zajęć kulinarnych przygotowaliśmy właśnie tę potrawę. Bardzo się napracowaliśmy, ale za to gołąbki były wyborne! Poza walorami smakowymi dania, warto wspomnieć o dodatkowych korzyściach wynikających z jedzenia kapusty. Dzięki jej prozdrowotnym właściwościom znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E i potasu, a oprócz tego beta – karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę i wapń, dzięki czemu spożywanie kapusty pozwala poprawić procesy trawienia.