Pracownia kulinarna Domu Samopomocy typu B od dwóch dni zamienia się w prawdziwą manufakturę. Podczas wczorajszej wizyty zagranicznych gości: Lukasa z Brazylii, Aliece z Chin oraz Mei ze Stanów Zjednoczonych, przyrządzaliśmy tradycyjne polskie przysmaki. Uczyliśmy naszych wolontariuszy lepienia ruskich pierogów oraz smażenia aromatycznych placków z jabłkami, które bardzo przypadły im do gustu. Dziś, nawiązując do wczoraj nabywanych i utrwalanych umiejętności, kontynuowaliśmy intensywny trening kulinarny. Lepiliśmy pierogi, gotowaliśmy kompot z jabłek i suszonych gruszek oraz przyrządzaliśmy sałatkę z paluszkami krabowymi. Pracowaliśmy z podziałem na zespoły, począwszy od rozwałkowywania ciasta, wykrawania placuszków, lepienia i gotowania pierogów, po obieranie jabłek oraz krojenie i mieszanie składników sałatki. W efekcie dzisiejszy obiad był prawdziwą ucztą dla podniebienia!