W kalendarzu zagościła już druga połowa lutego i choć nasz przyDomowy ogród jest jeszcze w głębokim zimowym śnie to grupa zajęć hortiterapeutycznych nie próżnuje. Pod czujnym okiem instruktorki – Pani Lidii, uczestnicy zgłębiają tajniki wiedzy na temat prac ogrodniczych, biorąc udział w różnorodnych formach prac podczas cotygodniowych warsztatów. Beneficjenci utrwalają i pogłębiają wiadomości dotyczące zasad BHP pracy w ogrodzie, rozróżniania i doboru narzędzi czy też rozpoznawania i właściwości kolejnych roślin. Podczas zajęć uczestnicy m.in. : zebrali z ogrodu jarmuż i przygotowali aromatyczne pesto z dodatkiem brokułów, oliwy i czosnku. Przyrządzone w towarzystwie makaronu wszystkim Domownikom smakowało wyśmienicie. Grupa hortiterapeutyczna stworzyła również niewielki ogródek na parapecie pracowni kulinarnej. Dotychczas posadzony został korzeń pietruszki na natkę, cebula na szczypiorek oraz zasiana rzeżucha, dziś zasiana została także bazylia. Regularnie dbamy o odpowiednie warunki do wzrostu by czerpać z zielonych dobroci podczas treningów kulinarnych. Aktualnie ustalane są plany ogrodowe, których czas realizacji zbliża się wielkimi krokami. Nie możemy się już doczekać! 🙂