Przetwarzanie starych, pozornie zużytych przedmiotów czy materiałów to jeden z wielu przejawów dbałości o nasze środowisko naturalne. Obecnie idea czy też styl życia, polegający na dążeniu do generowania odpadów w jak najmniejszym stopniu, zwany jest ,,zero waste”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza ,,zero odpadów, zero marnowania”. Opiera się on na pięciu zasadach zwanych 5R, które to określają zasady postępowania w zgodzie z naturą: Refuse (odmawiaj), Reduce (ograniczaj), Reuse (wykorzystaj ponownie), Recycle (recyklinguj), Rot (kompostuj). W naszym Domu staramy się wdrażać je w coraz więcej obszarów naszego codziennego funkcjonowania. Począwszy od segregowania odpadów, przez stosowanie pojemników i toreb wielokrotnego użytku po aspekty pracy podczas zajęć w pracowniach. Od początków marca podczas warsztatów plastyczno – rękodzielniczych wykonywaliśmy dekoracyjne stołowe kwietniki., z wykorzystaniem materiałów pochodzenia naturalnego takich jak drewno, sznurek, rośliny czy drobne kamienie. Przetworzyliśmy stare drewno, nadając mu świeżość i nową funkcję a w roli doniczki obsadziliśmy szklane słoiczki. Od wczoraj cieszą oczy Gości przedsiębiorstwa społecznego Kuchnia Czerwony Rower. Nas cieszy też pogodzenie w pracy przyjemnego z pożytecznym, gdzie zdobywamy wiedzę i kolejne umiejętności, dbając przy tym o środowisko naturalne.