To nietypowe święto przypada 25 sierpnia i jest obchodzone od 2013 roku. Data nie jest przypadkowa, pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. Celem Dnia polskiej żywności jest przypomnienie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę. Nie tylko w Dniu polskiej żywności warto przygotować sobie posiłek przygotowany tylko z rodzimych składników, poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Z polskich produktów można przecież korzystać cały rok! Inicjatorami nietypowego święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie to ma na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców. Choć zawsze staramy się kupować zdrowe produkty do naszych posiłków w ŚDS, od dzisiaj podczas zakupów zwrócimy szczególną uwagę na to, skąd pochodzą.