Tradycyjnie, jak co roku, z początkiem września organizujemy w gronie Domowników obchody Dnia Knedla! 🙂 Świętujemy hucznie i z przytupem, przygotowując własnoręcznie krocie przepysznych i aromatycznych knedli ze śliwkami, w wersji ze słodką śmietanką i cynamonem, okraszone zasmażoną na maśle na złocisty kolor bułką tartą. Tegoroczne specjały przygotowaliśmy ze śliwek podarowanych przez rodzica naszego beneficjenta, za co serdecznie dziękujemy 🙂 Już dnia poprzedniego przygotowujemy ziemniaki stanowiące bazę naszych specjałów. Mało kto wie, że za kolebkę knedli uznaje się Bawarię, czyli najbardziej wysuniętą na południowy – wschód część Niemiec. Na przełomie dziejów knedel doczekał się wielu postaci od ciasta chlebowego z dodatkiem sera w północnej części Włoch, po przyrządzane z ciasta drożdżowego z jagodowym nadzieniem na Słowacji i w części Czech. Sezon na knedla trwa więc wszystkim zwolennikom ziemniaczanych kulek ze śliwką życzymy smacznego! 🙂