Domowy Ogród daje nam wiele możliwości realizowania się w wieloetapowej pracy, która staje się przyjemnością nie tylko poprzez obcowanie z naturą ale tez poprzez fakt realnego wpływu na kształtowanie zielonego otoczenia oraz naocznego wzrostu upraw a następnie zbioru jadalnych owoców naszego trudu. Zdarza się że możemy też być świadkami licznych eksperymentów, kiedy po zasianiu bądź zasadzeniu rośliny, sprawdzamy jak odnajdzie się w kolejnej grządce 🙂 Tak na przykład regularnie przyglądamy się jak rośnie nasze owocowe pnącze- kawon, powszechnie znany jako arbuz. W Polsce jego uprawa nie jest jeszcze rozpowszechniona z uwagi na to, że jest dość pracochłonna i wymagająca. Minimalna temperatura wzrostu bowiem to ponoć ok. 18ºC a optymalna oscyluje w granicach 22-28ºC. I choć nasz okaz, a w zasadzie dwa okazy mają dopiero ok. 5-6 cm średnicy i to cieszą oko, nadając rabacie egzotycznego wyrazu 🙂