Dzień gruziński

chaczapuriZajęcia kulturoznawcze to jak zwykle okazja do dalekich podróży z mapą i przewodnikiem w ręku. To szansa na poznawanie odległych i bliskich krajów. Ostatnia podróż kulturoznawcza zaprowadziła nas do Gruzji. Przez kilka tygodni beneficjenci pracowali nad przygotowaniem prezentacji o kulturze tego barwnego kraju. Oglądaliśmy wspólnie zdjęcia, poznaliśmy historię Gruzji, jej najciekawsze zakątki, podziwialiśmy urok i grozę majestatycznych gór. Największe wrażenie zrobiła na nas Wardzia, skalne miasto, twierdza i klasztor na stromym zboczu. Pomieszczenia, korytarze i schody ukryte są tu za skałami. To jedno z bardziej znanych miejsc w Gruzji. Wardzia czasy świetności przeżywała na przełomie XII i XIII wieku. Był to okres rządów królowej Tamar. Wewnątrz obiektu zachowało się wiele skarbów, np. piękne freski na ścianach i sklepieniu wykutego w skale kościoła. Dopełnieniem zdobytej wiedzy, tradycyjnie, był humorystyczny quiz przygotowany przez pracownię komputerową. Na koniec delektowaliśmy się przysmakiem gruzińskiej kuchni: chaczapuri. Jest to drożdżowy placek z nadzieniem z trzech rodzajów ostrego, dojrzewającego sera. Na jesienną słotę – wyśmienity!
Skip to content