Ile prawdy jest w legendzie o krwiopijcy Drakuli? I dlaczego piękna Transylwania najeżona jest warowniami obronnymi? Jakie pasma górskie wiją się wzdłuż i w poprzek jednego z najpiękniejszych krajów w Europie Środkowej?
Na te i wiele innych pytań udało nam się znaleźć odpowiedź. O zabytkach, geografii i kuchni Rumunii było głośno podczas dzisiejszego Dnia Rumuńskiego! Uczestnicy z zainteresowaniem poznawali ten kraj przez ostatni miesiąc w ramach cotygodniowych zajęć kulturoznawczych, a dziś z zapałem dyskutowali o jego walorach i atrakcjach turystycznych, prezentowali przygotowane informacje oraz uczestniczyli w quizie wiedzy nt. Rumunii, opracowanego przez pracownię komputerową. Kulinarnym zaskoczeniem była potrawa o niechlubnej nazwie – mamałyga – przepyszna polenta z kaszy kukurydzianej. Serwowana z tradycyjnym rumuńskim gulaszem smakowała wybornie 🙂