W tym tygodniu nasze Stowarzyszenie otrzymało z Banku Żywności kilka ton jabłek, pochodzących z rodzimych polskich sadów. Wraz z ich przyjazdem, rozpoczął się w naszym Domu istny Festiwal Jabłkowych Pyszności. Bardzo nas to cieszy, bowiem jabłka posiadają szereg właściwości, w tym m.in.: neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają trawienie. Pracownia kulinarna, wykorzystując walory smakowe i odżywcze owoców jabłoni, ma w planach przetwarzanie ich na wiele pysznych sposobów. Podczas dzisiejszego treningu przyrządzono niezwykle aromatyczny deser – mus jabłkowy z kruszonką, który stanowił smaczne uzupełnienie obiadowych kotlecików z fasoli. Ponadto, wykorzystując potencjał dużej ilości drewnianych skrzynek, w których do nas przywieziono owoce, pracownia plastyczno – rękodzielnicza zagospodaruje je do wykonywania szerokiej gamy elementów wyposażenia i dekoracji.