Dziś w naszym Domu roznosił się zapach samych obiadowych pyszności. W ramach treningu pracownia kulinarna przyrządziła kotleciki jajeczne z ziołami oraz ryż z curry i marchewką, serwując wszystkim Domownikom nie lada jarską ucztę. Moment smakowania owoców pracy zajęć kulinarnych jest dla wielu z nas jednym z najbardziej wyczekiwanych momentów dnia 🙂 Na każdym etapie przygotowania posiłku, począwszy od zakupu niezbędnych produktów aż po nakrycie stołu oraz podanie przyrządzonych potraw, są zaangażowani nasi beneficjenci, co pozwala zwiększać ich stopień samodzielności i zaradności w wykonywaniu czynności dnia codziennego. Ponadto, słysząc pozytywne wzmocnienia i widząc zadowolenie na twarzach współuczestników zajęć podczas spożywania przygotowanego obiadu, rośnie poczucie sprawczości oraz zaufanie do własnych sił i możliwości psychoruchowych. Po jarskiej uczcie, w ramach zajęć ogrodniczych, wybraliśmy się na krótki regeneracyjny spacer, podczas którego, m.in.: rozpoznawaliśmy gatunki drzew i krzewów np. na podstawie kory.