W ramach treningu profilaktyki zdrowia i higieny od kilku tygodni zajmujemy się związkiem diety ze zdrowiem, szczególnie zdrowiem psychicznym. Jak się okazuje w mózgu wytwarzane jest raptem od 5 do 10 proc. serotoniny, tzw hormonu szczęścia. Jej znakomita część produkowana jest właśnie w jelicie. Jelita produkują wiele innych hormonów, min. noradrenalinę, serotoninę, kwas gamma-aminomasłowy (GABA), dopaminę, które odpowiedzialne są za równowagę psychiczną i dobre samopoczucie. Aby wzmocnić florę bakteryjną naszego jelita grubego oraz dostarczyć do organizmu moc przeciwutleniaczy i witamin, wspólnie przygotowaliśmy napój na bazie soku jabłkowego, z dodatkiem kurkumy, cynamonu, goździków, octu jabłkowego.Mimo intensywnego smaku, wszyscy z wielką przyjemnością go wypiliśmy. Motywowała nas myśl o jego wspaniałych właściwościach!