Wczorajszego dnia w Środowiskowym Domu Samopomocy typu B, z inicjatywy instruktora terapii zajęciowej pracowni kulinarnej – Pani Aleksandry Śliwy, świętowaliśmy przypadający na dzień 8 września Dzień Śliwki. W ramach obchodów niewątpliwie największą atrakcją było wspólne wyrabianie knedli ze śliwkami. Wszyscy beneficjenci pod okiem kadry i wolontariuszy wykonywali kolejne etapy pracy, począwszy od obierania i gotowania ziemniaków, po wyrabianie ciasta, wałkowanie, cięcie na drobne kawałki, wygniatanie placuszków, po usuwanie pestek ze śliwek, zasypywanie cukrem z cynamonem aż po tworzenie i gotowanie knedli oraz przygotowanie tradycyjnej zasmażki z bułki tartej i masła. Knedle wyszły nam wyśmienite, o czym wszyscy mogli się przekonać degustując je podczas wielkiej uczty wieńczącej obchody. Był to dla nas radosny, pełen pozytywnych wrażeń… i bardzo owocny, śliwkowy dzień 🙂