„Nie ma na świecie drugiej takiej ziemi” pisał w liście zachwycony Pedro de Valdivia do korony hiszpańskiej, kiedy w 1550 roku Hiszpanie podbijali północną i środkową część Chile. Chile to bezkresny pas lądu pokrywający połowę zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej. Rozciąga się na długości 4,3 tys. km i wyróżnia niezwykłym środowiskiem geograficznym i różnorodnością krajobrazu. Kraj położony między Kordylierami a Oceanem Spokojnym dzięki swemu niezwykłemu kształtowi podobnemu do dłuuuuuugiej nitki przechodzi aż przez cztery rodzaje klimatu: region północny charakteryzuje klimat zwrotnikowy wybitnie suchy (na pustyni Atakama są miejsca, gdzie deszcz nie spadł od ponad 400 lat, a jedynym źródłem wody są tam mgły i rosy). W regionie środkowym panuje klimat podzwrotnikowy morski. Na południe zaś klimat umiarkowany morski z bardzo wysokimi sumami opadów. Najdalej na południe wysunięte krańce Chile znajdują się w strefie klimatu subpolarnego. W Chile jest ponad dwa tysiące wulkanów, niektóre wysokie na 7000 m. Pod wpływem działania wiatru i piasku tworzą się niezwykłe formacje skalne: iglice, łuki i wydmy czyniąc krajobraz podobnym do księżycowego. Olbrzymie połacie soli pustyni Atakama tworzą słoną równinę, na której sól wypływająca prosto spod ziemi tworzy grubą, usianą lagunami skorupę. Ponad nią szybują różowe flamingi, które w tej części kraju są wyjątkowo liczne. Wysoko w górach położone jeziora, malownicze fiordy i lodowce, surowa Patagonia na południu czynią z Chile jeden z najciekawszych krajów na świecie. W ramach cyklu zajęć kulturoznawczych przyglądaliśmy się mu z zapartym tchem! Wyjątkowe warunki i położenie geograficzne sprawiają również, że na chilijskim stole królują ryby i owoce morza. Z przyjemnością przygotowaliśmy i smakowaliśmy gęstą chilijską zupę rybną. Palce lizać! 🙂