Pożegnanie Karnawału

Pączki, faworki, taniec i dobra muzyka – to hasła dzisiejszego dnia. Zgodnie ze staropolską tradycją w tłusty czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka. Podobno jest to gwarancją pomyślności i dobrobytu. Nawiązując do tego obyczaju od rana smażyliśmy pączki, przygotowywaliśmy faworki oraz inne smakołyki na tłustoczwartkowy stół. Kiedy już wszystko …

Rzeżucha i jej mikroelementy

Pani Paulina, która prowadzi zajęcia psychoedukacyjne, a prywatnie jest miłośniczką roślin, zorganizowała nam lekcję praktyczno-teoretyczną na temat rzeżuchy. Zanim uczestnicy zabrali się do siania rośliny dowiedzieli się o jej właściwościach leczniczych. Jest ona bowiem źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin – zwłaszcza witaminy C – i mikroelementów.  

W Krainie Barw i Przypraw

Nasze podróże kulturoznawcze doprowadziły nas dzisiaj do Indii.  W atmosferę tego kraju wprowadził nas zapach imbiru, kminu, kolendry, kardamonu i curry oraz towarzysząca w tle muzyka Bollywood. Przygodę z Indiami rozpoczęliśmy od warsztatów plastycznych, podczas których tworzyliśmy flagi indyjskie według własnego pomysłu. Następnie prezentowaliśmy informacje na temat kultury i społeczeństwa Indii, …

Nowy sprzęt

W nowym roku pracownia kulinarna wzbogaciła się o nowy sprzęt AGD. Sokowirówka, bo o niej mowa, służy nam bezawaryjnie już 5-ty tydzień. A trzeba zauważyć, że nie jest, to naturalne zachowanie nowych urządzeń w naszym domu. Dlatego sokowirówkę darzymy szczególną atencją. Po dokładnym przeszkoleniu uczestników co do posługiwania się nią, …

Centrum Nauki Kopernik

W ramach wyjścia kulturalno-oświatowego wybraliśmy się do Centrum Nauki Kopernik. Prawie wszyscy byliśmy tam po raz pierwszy więc towarzyszyły nam duże emocje. Na początku wspólnie zobaczyliśmy wystawę czasową „Mikroświat-zobaczyć niewidoczne”, następnie już mniejszymi grupkami zwiedzaliśmy Centrum Nauki. Między innymi Zainteresowały nas Korzenie cywilizacji, Człowiek i środowisko, Strefa światła – w której wzięliśmy udział w …

Skip to content