Po tygodniach przygotowań dotarliśmy z podróżą kulturoznawcza do Wenezueli, kolejnego kraju Ameryki Południowej.
Tereny dzisiejszej Wenezueli odkrył w roku 1498 Krzysztof Kolumb docierając do ujścia rzeki Orinoko. Później kraj był dalej eksplorowany dzięki wyprawom Vespucciego. Pomimo trudności, w okolice zwabiała poszukiwaczy złota legenda o El Dorado.
Pod względem przyrody Wenezuela to kraj bardzo zróżnicowany, pocięty gęsta siecią rzeki Orinoko, położony w strefie klimatów równikowych z wyraźna pora deszczowa. Wiecznie zielone, wilgotne lasy równikowe stanowią powyżej 30% kraju. Żyje tu wiele rzadkich zwierząt, m. in. niedźwiedzie andyjskie, oceloty, oposy, pekari, kajmany a wodach przybrzeżnych delfiny.
Kuchnia wenezuelska jest sycąca i różnorodna, a połączenia zaskakujące. Nas zadziwiła czarna fasola na słodko, posypywana cukrem, podawana wraz z ryżem, ostra potrawka z wołowiny i pieczonymi bananami.