Dziś, w progach naszego Domu roznosi się intensywny zapach tradycyjnego, węgierskiego lecsó, czyli leczo. Ta prosta w przygotowaniu, jednogarnkowa potrawa w głównej mierze składa się z warzyw, w tym: pomidorów, papryki, cukinii, podsmażonej na złocisty kolor cebuli, które z dodatkiem kiełbasy duszone są w aromatycznych ziołach. Zanim przystąpiliśmy do przyrządzania tej potrawy, udaliśmy się spacerem do pobliskiego sklepu, w którym w ramach treningu budżetowego zakupiliśmy wszystkie potrzebne produkty. Podczas treningu ćwiczyliśmy umiejętność dokonywania zakupów na podstawie listy, wyszukiwania kategorii produktów w przestrzeni sklepowej oraz ich segregowania i selekcji pod względem terminu przydatności do spożycia. Po powrocie, z zapałem zabraliśmy się za gotowanie. W efekcie nasze leczo, podawane z ryżem smakowało doprawdy wybornie.