Wczoraj naszą pracownię kulinarną opanowały kuchenne rewolucje, a to wszystko za sprawą kaczki z przepisu Magdy Gessler. Już od dłuższego czasu przymierzaliśmy się do przygotowania na obiad kaczki, jak to jednak zrobić, żeby była soczysta, miękka i rozpływała się w ustach? Z pomocą przyszedł przepis z programu znanej restauratorki. Kierując się jej wskazówkami krok po kroku udało nam się wspólnymi siłami upiec kaczkę faszerowaną jabłkami. Okazało się, że sekretem udanej kaczki jest namaczanie jej w solance, staranne wymasowanie i nacieranie przyprawami, a następnie odpowiednio długie pieczenie i częste polewanie kaczki wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę podawaliśmy w towarzystwie pieczonych ziemniaków w mundurkach i surówki. Mimo że efekt naszych starań był świetny, to najważniejszy był sam proces wspólnego gotowania, dzielenia się obowiązkami. Uczy on współpracy, buduje poczucie odpowiedzialności za wspólny cel grupy. Posiłek, który jest zwieńczeniem naszej pracy to z kolei okazja do rozmowy, integracji i cieszenia się swoim towarzystwem.