Polska jesień nieodłącznie kojarzy nam się z dynią. Dynia to bardzo smaczny i odżywczy owoc, którego rodzina obejmuje 760 gatunków. Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana była banią. Historia dyni sięga czasów starożytnych – np. uczeni greccy podawali ją świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. Mimo że to owoc brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających. Dynia przyśpiesza przemianę materii. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu. Znając te wszystkie zalety dyni, grzechem byłoby nie wykorzystać jej w naszym treningu kulinarnym. Już dziś grupa kulinarna zaserwuje pyszną zupę krem, idealną na jesienną słotę. Warto też dodać, że dynię wyhodowaliśmy sami – w naszym ogrodzie 🙂