W ramach treningu psychofizycznego udaliśmy się na zajęcia praktyczne do pobliskiej Biedronki. W związku z omawianym cyklem zajęć poświęconych zdrowemu i racjonalnemu żywieniu wykonaliśmy pierwsze praktyczne ćwiczenia. W tym celu zostaliśmy podzieleni na trzy grupy. Zadaniem każdej z nich było wybranie maksymalnie sześciu produktów, z których można skomponować zdrowy posiłek. Pierwszy zespół był odpowiedzialny za zrobienie zakupów na śniadanie, drugi – na obiad, a trzeci – na kolację. Grupy z przyjemnością przystąpiły do realizacji ćwiczenia, co bardzo szybko dało efekt w postaci napełnionych koszyków. Grupa śniadaniowa zaproponowała płatki na mleku (kukurydziane) wraz z serkiem wiejskim i pieczywem. Grupa obiadowa wybrała mięso z indyka, które stanowiło składnik sałatki z sałaty lodowej oraz pomidorków. Grupa robiąca zakupy na kolacje zaproponowała grahamki z żółtym serem i jabłkiem. Każda z grup pomimo drobnych błędów (jogurty z dodatkiem cukru, białe pieczywo, sos z torebki) wykazała się dużą wiedzą dotyczącą zdrowych i wartościowych produktów. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak wykorzystywać wiedzę zdobytą na zajęciach podczas codziennych zakupów i kształtować zdrowe nawyki. Na następnych zajęciach będziemy się uczyć piec pełnoziarnisty chleb. Już nie możemy się doczekać !