Z kolędą na ustach rozpoczęliśmy tegoroczne Spotkanie Wigilijne, rodzinne świętowanie w gronie wszystkich Domowników. Cała społeczność wytrwale ćwiczyła kolędowy repertuar w akompaniamencie instrumentów podczas regularnych spotkań w ramach muzykoterapii. Pracownia kulinarna zaś przyrządziła szereg postnych potraw, w tym takie oryginalne smakołyki jak np. selerybę, czyli wegańską rybę z selera, z dodatkiem jadalnych wodorostów nori. Poza tym pasty kanapkowe takie jak hummus z buraczkami oraz paprykarz wegański na bazie kaszy jaglanej. Pośród gorących pozycji w świątecznym menu znalazł się bigos z boczniakami, barszczyk czerwony z jabłkiem i czosnkiem oraz kompot z suszonych owoców. Ponadto krocie sałatek, śledzi i łososia podanych na wiele sposobów oraz ciast i innych słodkości bez liku. Nie obyło się też bez wizyty św. Mikołaja, który rozdał świąteczne podarunki, w tym między innymi własnoręcznie wykonane zawieszki choinkowe i karty z życzeniami. Kolejnym prezentem każdy z nas obdarował osobę, którą uprzednio wybrał drogą losowania. W ten sposób pod choinką czekały na każdego kolejne upominki od anonimowego Mikołaja. To był bardzo przyjemny czas w iście rodzinnej atmosferze, przypominającej nam jak ważni jesteśmy dla siebie wzajemnie oraz dający przedsmak nadchodzących wydarzeń w czasie świętowania w gronie najbliższych. 🙂